Regionalna edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Inne aktualności

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w jubileuszowej XX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Konkurs odbędzie się dnia 5 września 2021 roku w Domaniowie na boisku sportowym przy Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II (ul. Sportowa 6, 55-216 Domaniów) w trakcie tegorocznych dożynek wojewódzkich.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

I.    Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty mleczne
3. Miody

II.    Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
1.    Przetwory owocowe
2.    Przetwory warzywne

III.    Napoje regionalne
Podkategorie
1.    Napoje bezalkoholowe
2.    Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2021”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Termin nadsyłania kart zgłoszenia – w nieprzekraczalnym terminie do dnia 29 lipca 2021 roku.

Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Wydział Obszarów Wiejskich
Wybrzeże J. Słowackiego 12-14
50 – 411 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
oraz równocześnie na adres e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl (skany kart zgłoszenia oraz wersje edytowalne).

Regulamin Konkursu na najlepszy produkt żywnościowy

Karta zgłoszenia produktu

Informacje na temat konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776- 97-36 lub 71 776-90-30, e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl.

Menu